Tijm salie hoestsiroop, verlichtend bij verkoudheid en keelpijn

Deze tijm salie hoestsiroop werkt verzachtend bij hoesten en keelpijn. En is met de Thermomix ook nog snel gemaakt. Handig als je een verkoudheid voelt opkomen.

Nu het weer kouder wordt komt ook de griep en verkoudheid weer om de hoek kijken. Gelukkig kan je met kruiden de klachten vaak goed verlichten.

Tijm en salie staan erom bekend dat ze verzachtend werken bij verkoudheidsklachten zoals keelpijn en hoesten. Maar ook bij maagklachten werken ze verzachtend. Deze tijm salie hoestsiroop is dan ook veelzijdig inzetbaar.

Deze siroop is ook zeer geschikt voor kinderen. Je kunt hem maken met gedroogde kruiden of met verse kruiden. Het werkt beide.

 

Wat heb je nodig voor je tijm salie hoestsiroop

  • 15 gram gedroogde salieblaadjes of 90 gram verse salie
  • 4 theelepels gedroogde tijm  of 6 theelepels verse tijm
  • 1 liter water
  • 500 gram ruwe rietsuiker, oerzoet of kokosbloesemsuiker
  • 1/2 afgestreken theelepel agar agar poeder

 

Bereidingswijze

Doe de salie en tijm in de mengbeker, 10 seconden op stand 8

Voeg dan 1 liter water toe, 13 minuten op 100 graden, stand 1

Zeef nu de thee door een koffiefilter of neteldoek in een kan.

Doe de 500 gram suiker en agar agar poeder in de mengbeker en voeg de thee nu weer toe.  10 minuten, 100 graden, stand 1.

Nu de tijm-salie hoestsiroop in steriele flesjes of potjes afvullen, meteen afsluiten en af laten koelen. Door het afkoelen trekken de flesjes vacuum en zijn ze minstens 1 jaar houdbaar. Een geopend flesje kan je in de koelkast nog 3 maanden goed houden.

Door de agar agar poeder wordt de siroop licht stroperig zoals een hoestdrankje wat je bij de apotheek koopt.

Bij verkoudheid 2-3 daags een ruime eetlepel nemen. Je kunt ook preventief elke dag 1 eetlepel van de tijm salie hoestsiroop nemen.

Als je geen Thermomix hebt dan vind je hier het recept