Turkse luchtige koekjes, un kurabiyesi, heerlijk luchtig
Als je de naam van deze un kurabiyesi (Turkse luchtige koekjes) letterlijk vertaalt, heten ze ‘meelkoekjes’. Dat klinkt nou niet echt aantrekkelijk en die letterlijke vertaling doet geen recht aan deze overheerlijke luchtige koekjes die smelten op je tong.
Doordat er geen ei in het deeg wordt verwerkt én er een beetje maizena aan toe wordt gevoegd, krijgen ze die hele bijzondere structuur. En je kunt ze dan ook heel makkelijk in een vegane versie maken als je de boter vervangt door margarine.
Een echt Turks, heerlijk koekje en bovendien eenvoudig om te maken: de moeite meer dan waard!
Benodigdheden Turkse luchtige koekjes
(voor ongeveer 45-50 koekjes)
250 gram boter of margarine voor de vegane versie
50 gram zonnebloemolie
500 gram bloem
80 gram suiker
40 gram maizena
10 gram vanillesuiker
1 snufje zout
poedersuiker (om te bestrooien)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe de suiker in de mengbeker, maal fijn in 10 sec. op stand 10. Vul even om in een ander kommetje.
Doe de boter of margarine in stukjes in de mengbeker, laat zacht worden in 2 minuten, 50 graden, stand 2.
Voeg nu de fijngemalen suiker en alle andere ingrediënten toe en kneed er een soepel deeg van in 40 sec. op stand 4.
Stort het deeg uit de mengbeker op een schoon werkblad en kneed er een bal van.
Let op: het deeg blijft een beetje kruimelig door de maizena en het ontbreken van een ei. Dat is niet erg, maar het deeg moet wel één bal vormen. Blijft het uit elkaar vallen, maak je handen dan nat onder de kraan en kneed daarmee verder. Dit kun je een paar keer herhalen tot het deeg een geheel vormt. Blijft het deeg plakkerig, voeg dan nog wat extra bloem toe.
Maak van het deeg nu bolletjes ter grootte van een walnoot. Leg de balletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en werk zo al het deeg af. Neem dan een vork en druk ze een beetje plat met de tanden van de vork. Zo krijg je een streepjes relief op de koekjes
Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes gaar: ze blijven bleek, maar moeten een heel klein beetje lichtbruin kleuren aan de randjes en stevig aanvoelen. Dit duurt ongeveer 35 minuten. Laat de koekjes volledig afkoelen en bestrooi ze voor het serveren met ruim poedersuiker.
Turkse luchtige koekjes kun je in een goed afgesloten trommel makkelijk een paar dagen vers houden.
Eet smakelijk!