arrow_drop_up arrow_drop_down

Roomboter zelf maken, snel, lekker en makkelijk

Roomboter kan je heel snel en makkelijk zelf maken met de Thermomix.

Meestal gebruik ik in plaats van roomboter een biologische margarine van Alsan, die echt bijna als boter smaakt. Ook omdat ik geen normale roomboter wil kopen omdat ik de massaveehouderij niet wil ondersteunen.

Echter is margarine ook niet echt gezond en zelfs in de biologische margarine wordt palmolie gebruikt. Weliswaar biologisch maar ik vind het fijner om zoveel mogelijk regionale producten te gebruiken. En dan wordt boter of margarine meestal ook nog verpakt in plastic of aluminium dus dat past ook niet echt in mijn streven om te leven met zo min mogelijk afval.

Dus toen ik op internet een recept zag om zelf roomboter te maken met de thermomix leek me dat een goed idee om te proberen.

Ik heb biologische slagroom gekocht in een glazen statiegeld fles van 500 ml. bij de biologische winkel dus in principe maak ik de boter zonder verpakkingsmateriaal.

De roomboter is met de Thermomix heel snel gemaakt en je hebt er bijna geen werk aan, daarnaast smaakt het echt veel lekkerder dan gekochte roomboter uit de winkel dus voor mij is het de perfect oplossing om de boter zelf te maken.

Eerlijk is eerlijk, om goedkoper te zijn hoef je het niet te doen. De prijs bij 500 gram biologische slagroom blijft ongeveer gelijk aan de prijs van een goeie biologische roomboter uit de winkel.  Maar voor de smaak is het absoluut aan te raden om je roomboter zelf te maken.

roomboter

 

Roomboter maken

Neem 500 ml. ongezoete (bij voorkeur biologische) slagroom met een vetgehalte van minimaal 32%, doe dit in de mengbeker en laat deze 7 minuten op stand 4 draaien. Wil je gezouten roomboter dan kan je ook nog tot 8 gram zout toevoegen (afhankelijk van hoe zout je de boter wilt hebben).

In de tussentijd kan je een kopje koffie gaan drinken of de was ophangen. Dat is het voordeel van de Thermomix, je hoeft er niet bij te blijven.

Na 7 minuten zal je zien dat je boter hebt en karnemelk. Giet de karnemelk af en bewaar dit, dit kan je opdrinken of weer gebruiken in bijvoorbeeld een broodrecept of voor het bakken van koekjes of cake.

Doe nu de botervlokken weer in de mengbeker en voeg 250 ml. ijskoud water toe. Laat de thermomix nu 1 minuut draaien op stand 4. Giet het water af en voeg nogmaals 250 ml. ijskoud schoon water toe. Weer 1 minuut op stand 4.

Giet het water weer af en haal nu de boter uit de mengbeker. Kneed het geheel met je handen tot een bal en spoel de boter nog even goed uit onder stromend koud water totdat het water helder is.

En je boter is klaar voor gebruik. Bewaar je roomboter in de koelkast.

Eet smakelijk

 

 

 

 

 

 

 

Carinne Magdeleyns

Door

Carinne Magdeleyns

op 2 October 2017

Hoeveel gewicht aan boter heb je uiteindelijk over van 500 ml room?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 2 October 2017

Ongeveer 250 gram hou je over en ongeveer 200 ml. karnemelk

Ingrid Barbe

Door

Ingrid Barbe

op 3 October 2017

Ik heb net de boter gemaakt. De smaak lijkt heerlijk maar ze ziet er bijzonder zacht uit. Ander soort room? Was 35% van Albert Heijn

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 3 October 2017

Bij mij is de boter ook zacht als ze net klaar is. Maar na een nachtje in de koelkast is boter wat harder en toch nog goed smeerbaar.

Reactie plaatsen