Sütlac, Turkse rijstpudding heerlijk romig en makkelijk

Sütlac, Turkse rijstpudding heerlijk romig en makkelijk

Sütlac is een typisch Turks rijstpudding dessert. En er zijn vele varianten van sütlac. Bijv. met rozenwater, pistachenootjes of uit de oven.  Dit recept is echter heel makkelijk en snel gemaakt in de Thermomix.  Een erg makkelijk en een smaakvol dessert.

Ik vind sütlac echt heerlijk en we eten het hier thuis graag. Ik gebruik voor mijn sütlac altijd Turkse Baldo rijst, die koop ik bij de Turkse winkel maar je kunt ook een andere rijst nemen, het fijnste vind ik toch wel een risotto rijst. Die wordt namelijk lekker romig. In eerste instantie heb ik sütlac leren maken van mijn schoonzus die echt de lekkerste, romige rijstpudding maakt. Met haar recept ben ik aan de slag gegaan in mijn Thermomix en zelfs mijn man is zeer tevreden met het resultaat en hij vindt mijn Thermomix variant net zo lekker als die van zijn zus ;-).

Laten we aan de slag gaan!

sütlac turkse rijstpudding

Benodigdheden voor de sütlac

1000 gram water

220 gram rijst

80 gram suiker

5 gram vanillesuiker

snufje zout

1000 gram melk

Bereidingswijze

Je begint met de rijst te koken. Giet 1000 gram water in de mengbeker, was de rijst en doe deze in het gaarmandje. Hang het gaarmandje in de mengbeker en laat 20 minuten koken op 100 graden, stand 4.

Haal het gaarmandje uit de mengbeker en giet het water weg. Doe nu de rijst in de mengbeker en voeg de melk, suiker, vanillesuiker en het snufje zout toe.

Laat nu zonder maatbeker 45 minuten koken, linksdraaiend, 90 graden op stand 1.

Als de rijstpudding klaar is schenk je deze over in een kom en dekt het af  (zo voorkom je dat er een velletje op de rijstpudding komt). Laat afkoelen. Zodra het afgekoeld is zet je het in de koelkast. Je kunt het na 3/4 uurtjes eten (het liefst de volgende dag, dan is het nog veel lekkerder!).

Schep de sütlac in mooie schaaltjes en bestrooi met een beetje kaneel.  Afiyet olsun ofwel eet smakelijk!

Je kunt de Turkse rijstpudding in de koelkast zeker 3 dagen bewaren.

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie