Peynir ezmesi, smeersel van Turkse kaas met walnoten en peperpuree

Peynir ezmesi, smeersel van Turkse kaas met walnoten en peperpuree

Peynir ezmesi is een heerlijk pittig smeersel met walnoten, peperpuree en Turkse witte kaas. Dit recept heb ik niet zelf bedacht maar komt van mijn favoriete website met Turkse recepten. Ik heb het alleen aangepast voor de Thermomix zodat het nog sneller klaar is.

Voor peynir ezmesi kun je in principe elke soort Turkse witte kaas gebruiken, maar het wordt wel lekkerder als je er eentje kiest met een wat hoger vetgehalte. Ik gebruik zelf de witte Turkse kaas met een vetgehalte van 60%. Je kunt natuurlijk ook je zelfgemaakte zachte kaas (die je dan zonder kruiden maakt) gebruiken. Dat werkt ook prima.

Hoe pittig dit smeersel uitvalt hangt met name af van de peperpuree die je gebruikt. Kies je voor acı (pittige) biber salçası, dan wordt deze peynir ezmesi redelijk pittig. Heb je de tatlı (zoete) variant, dan is het allemaal wat milder. Net wat je zelf lekker vindt! Extra pit kun je ook altijd in de vorm van wat pul biber (chili poeder of pittig paprika poeder) nog toevoegen.

 

peynir ezmesi

Benodigdheden voor peynir ezmesi

125 gram Turkse witte kaas (of zelfgemaakte zachte kaas)
1 teentje knoflook
5 gram peperpuree (biber salçası)
1 handvol walnoten
5 gram olijfolie
1 theelepel gedroogde oregano (of tijm)
1 theelepel gedroogde munt

Bereiding

Doe de walnoten en knoflook in de mengbeker en maal dit fijn in 10 sec. op stand 5. Voeg dan alle overige ingrediënten toe en vermeng het met elkaar in 15 sec. op stand 5.  Afhankelijk van hoe ‘smeerbaar’ je de peynir ezmesi wil hebben, kun je nog wat extra olijfolie toevoegen.

Laat het mengsel afgedekt in de koelkast een paar uur (of een nachtje) staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.

Peynir ezmesi smaakt heerlijk op brood, bij de Turkse maaltijd of op een toastje of stukje stokbrood.

 

Deze peynir ezmesi (pittig smeersel van Turkse witte kaas) is in de koelkast prima een dag of drie houdbaar. De smaak van met name de knoflook kan wel sterker worden naarmate het mengsel langer bewaard wordt.

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie