Kruidenkaas, zachte- of halfharde kaas zelf maken

Kruidenkaas, zachte- of halfharde kaas zelf maken

Kruidenkaas (en ook andere lekkere zachte- en halfharde kaas) kan je prima maken met de Thermomix.

Een zachte- of halfharde kaas maken is namelijk helemaal niet zo moeilijk. Met melk, natuurazijn en wat zout kan je een soort van zachte Hüttenkäse maken (zachte verse kaas). Een basis-aanpak waar je vervolgens zelf mee kunt gaan variëren, met bijvoorbeeld kruiden, pepers, gedroogde tomaatjes, komijn of noten.

En als je de kaas perst dan krijg je een soort halfharde, zeer lekkere kaas waar je ook blokjes van kunt maken. In India noemen ze deze kaas ‘Paneer’.

Let op: ik heb de kaas gemaakt in de TM5, ik weet niet of het ook kan in de TM31 omdat deze een kleinere mengbeker heeft.

kruidenkaas

Benodigdheden voor je kruidenkaas

  • 2 liter melk (het lekkerste is rauwe melk van de boerderij maar het gaat ook met melk uit een pak)
    als je geen koemelk wilt gebruiken kan je ook geitenmelk of schapenmelk nemen.
  • 75 ml azijn of 150 ml citroensap
  • 1 theelepel (van een maatschep dus geen theelepeltje maar meer een koffielepel) zout
  • Indien gewenst kruiden: bijvoorbeeld bieslook, oregano, dille, peterselie of gehaktje walnoten, gedroogde tomaatjes, peper etc. etc.

Werkwijze

Giet de melk in de mengbeker en verwarm 15 minuten, 90 graden  op stand 2.

Zet dan de TM 1 minuut op roerstand en giet door de opening van de maatbeker nu voorzichtig de azijn(of het citroensap) in de melk. Door de roerstand zal de azijn voorzichtig door de melk gemengd worden en gaan de vaste bestanddelen in de melk zich afscheiden van de vloeibare.

Haal dan de deksel van de maatbeker af en laat de melk nu 15 minuten rusten. In deze tijd de melk niet bewegen.

Giet het mengsel door een vergiet waarin je een schone theedoek hebt gelegd. Vang het vocht (dit is de wei) op in een pan.

Draai de theedoek waarin de verse jonge kaas zit zo goed aan dat het laatste vocht er uit komt.

Voeg het zout en eventueel kruiden. gedroogde tomaatjes etc. toe en meng het er doorheen.

Nu heb je een zachte kaas die lijkt op Hüttenkäse.

Paneer of halfharde kruidenkaas maken

Wil je liever een wat hardere kaas dan kan je de kaasmassa nu in een kaasvorm doen en persen met een kaaspers.

Aangezien niet iedereen een kaasvorm en kaaspers heeft kan je dit ook heel makkelijk zelf maken.

Neem een leeg plastic bakje, bijv. een lege kwark- of yoghurtbeker, margarinekuipje etc. etc. . Prik hier onderin een aantal gaatjes zodat het vocht er straks uit kan lopen. Knip van de deksel van het bakje of uit een ander stukje plastic een soort deksel die precies in het plastic bakje past zodat je dit op de kaas kunt leggen.

Vul dan een glazen pot (bijv. een lege conservenpot) met water.

Doe de kaas nu in de kaasvorm en leg het plastic dekseltje erboven op. Vervolgens zet je de pot met water op het plastic en nu laat je het geheel 20 minuten staan. Door het gewicht van de pot wordt nog meer vocht uit de kaas gedrukt en krijg je een halfharde kaas.

Nu kan je de kaas uit de vorm halen en is de kaas klaar. De kaas moet nu nog een paar uur in de koelkast om verder af te koelen. Dan kan je je zelfgemaakte kaas aansnijden en genieten.

Wei

Het vocht wat je opgevangen hebt is de wei. Dit is heerlijk om te drinken met een beetje siroop (bijv. de citroen siroop) als limonade. Je kunt het ook gebruiken als vervanging van water in je brooddeeg (bijvoorbeeld bij de zondagsbroodjes). Ook is de wei een ideale voeding voor je planten of als toevoeging in het badwater, want het is ook heel goed voor je huid.

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie