Citroensiroop, voor citroenlimonade en over ijs

Citroensiroop, voor citroenlimonade en over ijs

Citroensiroop is eigenlijk een absolute must tijdens de zomer als het warm is. Een heerlijk groot glas citroenlimonade met verse citroen erin en een takje pepermunt werkt zo verfrissend op warme dagen.

Je kunt de siroop natuurlijk ook gebruiken over ijs of een scheutje in de coldbrew ijsthee.

Afgelopen week kreeg ik een grote zak met citroenen van mijn Turkse schoonzus mee, van haar eigen citroenboom. En alhoewel wij veel citroenen gebruiken bij het koken en in de salade moest ik toch iets doen met de overige citroenen. Naast Limoncello heb ik deze citroensiroop gemaakt. En voor de foto moest ik natuurlijk meteen citroenlimonade maken, die ik nu drink tijdens het schrijven van deze blog. En de limonade is echt heerlijk verfrissend van smaak. Niet te zoet en ook niet te zuur. Ik weet al dat dit een blijvertje gaat worden en ik de limonade vaker ga maken. Ook omdat het zo simpel te maken is in de Thermomix.

citroensiroop

Benodigdheden citroensiroop

(voor 500 ml. citroensiroop)

Schillen van 4 bio citroenen

300 gram suiker (gewone suiker of ruwe rietsuiker of kokosbloesemsuiker voor een gezondere variant)

120 gram water

360 gram citroensap

snufje zout

glazen flesjes (bijv. 2 weckflesjes van 250 ml. of melkflesjes)

Bereidingswijze

Reinig je flesjes en zet ze in de koude oven. Zet de oven op 120 graden en laat de flesjes hierin staan totdat je ze gaat gebruiken (de flesjes worden dan gesteriliseerd waardoor je siroop langer houdbaar is)

Doe de suiker en het water in de mengbeker en breng aan de kook, 5 minuten , 100 graden, stand 2.

Ondertussen schil je de citroenen met een dunschiller. Probeer zo weinig mogelijk wit mee te schillen want dan wordt je siroop bitter.

Pers dan de citroenen uit, waarschijnlijk zijn de 4 citroenen niet genoeg voor 360 gram citroensap. Je kunt dan nog een paar extra citroenen uitpersen of citroensap uit een flesje nemen.

Voeg de citroenschillen en het snufje zout aan het hete water toe en laat 10 minuten koken, stand 1 linksdraaiend, 100 graden.

Voeg dan het citroensap toe en laat het geheel nog 3 minuten koken op stand 1 linksdraaiend 100 graden.

Haal ondertussen de flesjes uit de oven en zet ze op een schone theedoek klaar. Ik gebruik zelf 2 flesjes van 250 ml.  Een dicht flesje is namelijk wel 3 maanden houdbaar. Als het flesje open is moet je de siroop binnen 6 weken opmaken. Als je de siroop binnen 6 weken opmaakt kan je ook 1 fles van 500 ml. gebruiken.

Giet de hete siroop in de flesjes en sluit ze meteen af. Laat nu rustig afkoelen en zet de siroop pas in de koelkast als de siroop helemaal afgekoeld is.

Voor een citroenlimonade neem je 1 deel siroop en vult dit aan met 4-5 delen water (afhankelijk van hoe sterk je de limonade wilt hebben). Je kunt ook bruisend water nemen, dat geeft weer een andere smaak en is ook heel erg lekker.

Of voeg een scheutje siroop aan de (ijs)thee toe of aan bijv. citroencake als je gaat bakken om de smaak te versterken.

Waarvoor gebruik jij de citroensiroop?

Margreet
Door

Margreet

op 09 Apr 2019

Mag ik vragen waarom je zout toevoegt?

Griet
Door

Griet

op 17 May 2019

Dus de schillen van de Citroen blijven in de siroop? Of moet je deze ergens uithalen?

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie