Turkse zoute koekjes, tuzlu kurabiye, lekker bij de thee.
Bij de Turkse zoute koekjes denk je misschien aan een soort kaaskoekjes, maar niets is minder waar. Dit zijn eigenlijk geen zoute koekjes die je bij de borrel op tafel zet, maar eerder kruimelige koekjes met een tikje zout die heel lekker zijn bij een glaasje Turkse thee (stiekem vind ik ze zelf ook erg lekker bij een glaasje rode wijn).
Zelf maken is heel simpel in de Thermomix!
In het deeg van deze koekjes wordt ook azijn verwerkt, dit is om het deeg lekker zacht en luchtig te krijgen. Maar geen zorgen, daar ruik en proef je niets meer van als de koekjes gebakken zijn.
Andere, misschien onbekende, ingredienten zijn mahlep, dit is een specerij die gemaakt wordt van de zaden van zure kers (weichselboom). De smaak is het best te omschrijven als: kersen met een vleugje amandelen. Het wordt in de Turkse keuken gebruikt om die specifieke smaak aan Turkse broodjes en gebak te geven. Mahlep kan je krijgen bij de Turkse winkel (bij de kruiden) of in de toko. Het is ook te bestellen in internet.
En op de koekjes strooi je nigella zaad (in het Turks Çörek otu). Dit zijn de zaadjes van de nigella bloem die geroosterd worden. Het ruikt naar niets maar nigella zaad heeft een lekkere, muskaatnootachtige smaak. Ook nigella zaad vind je in de Turkse winkel of toko.
Benodigdheden voor de Turkse zoute koekjes
350 gram bloem
125 gram zachte roomboter of margarine
90 gram zonnebloemolie
1 ei (eiwit voor het deeg, eigeel voor het bestrijken)
3 eetlepels neutrale (witte) natuur azijn
5 gram zout
5 gram mahlep
5 gram poedersuiker
15 gram bakpoeder
sesam- en/of nigellazaad
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Scheid het ei, zet het eigeel apart voor later. Doe dan het eiwit, de boter in stukjes, de olie, bloem, bakpoeder, poedersuiker, zout, mahlep en azijn in de mengbeker en mix op stand 6 in 20 seconden tot een zacht deeg. Het deeg mag niet meer plakken aan je handen of het werkblad maar moet wel heel zacht blijven.
Vorm vervolgens koekjes van het deeg. Die doe je door simpelweg bolletjes ter grootte van een kleine walnoot te maken van het deeg. Die je heel licht een beetje aandrukt op de bakplaat (let op dat je ze niet te plat drukt, ze moeten wel bol blijven). In Turkije worden Tuzlu kurabiye ook vaak gemaakt met uitstekers in bijvoorbeeld hartjes- of sterretjesvorm. Zorg er in ieder geval voor dat de koekjes niet al te plat worden, ze mogen allemaal zo hoog als een bolletje deeg zijn. Bestrijk de koekjes met het eigeel en bestrooi ze met sesam- en/of nigellazaad. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes goudbruin en gaar op 190 graden: dit duurt ongeveer 25 minuten.
Laat de koekjes helemaal afkoelen voor je ze opeet.
In een goed afgesloten trommel kan je de Turkse zoute koekjes makkelijk een week bewaren, het is echter de vraag of ze zo lang blijven liggen :-).