Kruiden kaaskoekjes, lekker bij de borrel of als hartig tussendoortje.

Deze zelfgemaakte kruiden kaaskoekjes zijn heerlijk bij de borrel en je hebt ze snel gemaakt. Je kunt ze maken met verschillende kruiden en zo aanpassen aan je eigen smaak. In het voorjaar maak ik de kruiden kaaskoekjes graag met verse wildkruiden die ik pluk, zoals brandnetels, daslook of zevenblad. Maar ook andere kruiden zoals bieslook, oregano of rozemarijn zijn erg lekker. Of je maakt een combinatie van diverse kruiden.

Het deeg is ook makkelijk in te vriezen. Dan kan je snel en makkelijk wat kruiden kaaskoekjes bakken. Bijvoorbeeld bij onverwacht bezoek of lekkere trek.

 

 

Benodigdheden voor je kruiden kaaskoekjes

  • 1 flinke hand vol verse kruiden of een klein handje gedroogde kruiden
  • 300 gram speltmeel of ander meel
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 1 ei
  • mespunt zout

Bereidingswijze

Als je verse kruiden gebruikt, was deze dan goed, droog ze en snijd of knip ze in kleine stukjes.  Je kunt ze ook in grove stukken snijden en dan in de Thermomix fijnmalen. 5 sec. op stand 5.

Doe vervolgens het meel, de roomboter, de eierdooiers en de geraspte kaas bij de kruiden in de mengbeker en kneed tot een deeg, 30 sec. deegstand.  Haal het deeg uit de mengbeker en maak er een vaste bal deeg van. Rol deze bal in vier  rolletjes ca. 3 cm doorsnede, zodat je er straks ronde plakken van kunt afsnijden. 

Leg de rollen met wat folie er overheen een half uurtje in de koelkast.  Je kunt ook 2 rollen invriezen voor later, dan kan je extra snel kruiden kaaskoekjes maken. Even laten ontdooien, in plakjes snijden en verder gaan zoals hieronder beschreven.

Verwarm de oven voor op 175 graden celsius.  En bekleed een bakblik met bakpapier.

Haal de rollen uit de koelkast en snijd ze in plakken van ongeveer 2,5 mm.  Leg ze vervolgens op een met bakpapier bekleed bakblik. Je kunt nog wat sesamzaadjes, geraspte kaas of lijnzaad op de koekjes strooien. Bak de kaaskoekjes goudgeel/lichtbruin in 20 min.  

Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed afgesloten trommel, dan blijven ze lang vers.