Speculaas peren cake met walnoten en amaretto, perfect voor de herfst
Deze speculaas peren cake is snel te maken en is perfect voor het najaar. (Alhoewel wat mij betreft kan je deze heerlijke cake het hele jaar door bakken).
Het fijne van de herfst is echter de verse oogst van appels en peren, dus de ideale tijd om deze cake eens uit te proberen. Je kunt deze cake maken met elke soort peren.
De knapperige walnoten en sappige peren vormen de perfecte combinatie. Het scheutje amaretto likeur zorgt voor een subtiel accent maar kan je eventueel ook weglaten of vervangen door amandel siroop.
Als basis voor dit recept heb ik de appelcake genomen van de kooksleutel en enigszins aangepast.
Hier komt het recept:
Benodigdheden voor de speculaas peren cake
- 130 gram boter
- 3-4 peren (afhankelijk van de soort peer die je gebruikt, ik heb 4 conference peren gebruikt)
- 3 eieren
- 150 gram suiker
- 30 gram amaretto
- 200 gram bloem
- 15 gram bakpoeder
- 1 eetlepel speculaaskruiden (gekocht of zelf gemaakt)
- 10 walnoten
- snufje zout
- abrikozen jam
- springvorm van 26 cm. doorsnede
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm in met bakvorm creme of een beetje zachte boter.
Schil de peren, haal de klokhuizen eruit en snij ze in partjes of plakjes. Doe de peren in een kom en giet er een scheutje citroensap overheen, even doorroeren zodat de peren niet bruin worden.
Kraak de walnoten en breek de noten in kleine stukjes.
Boter in stukjes, eieren, suiker, amaretto, bloem, bakpoeder en speculaaskruiden in de mengbeker doen en in 20 sec. op stand 6 tot een cakebeslag mengen.
Giet het beslag in de ingevette springvorm en leg nu de peren op het beslag. Strooi de walnootstukjes erover en zet de cake in de oven.
Laat 35 minuten bakken, bestrijk de hete cake meteen uit de oven dun met abrikozen jam voor een glanzend effect. Daarna in de vorm af laten koelen op een rooster.
Als de speculaas peren cake afgekoeld is, aansnijden en genieten!