arrow_drop_up arrow_drop_down

Bakvorm creme, voor snel invetten van bakvormen etc.

Deze bakvorm creme is ideaal om je bakvormen en bakplaten voor het bakken mee in te vetten. Natuurlijk en zonder chemie en ook geschikt voor iedereen die vegan bakt.

In Duitsland is deze creme bekend onder ‘backtrennmittel’ en wordt veel gedeeld op bijvoorbeeld Pinterest. Maar ik kon geen goede Nederlandse vertaling voor dit woord vinden dus ik heb er maar bakvorm creme van gemaakt.

Het is in ieder geval heel handig want de creme blijft ook in de koelkast goed smeerbaar dus je hebt altijd een vet bij de hand om je cakevormen, muffinvormen, bakplaten etc. mee in te vetten voordat je gaat bakken. En je hoeft niet meer te knoeien met (harde) boter of margarine en meel om een vorm in te vetten.

Bakvorm creme uit de koelkast halen, met een schone lepel een beetje creme uit de pot halen en met een kwastje verdelen en klaar.

Omdat de meel al in de creme verwerkt zit hoef je niet nog extra meel over het vet te strooien (dat scheelt weer een hoop geknoei).

Het is ook gezonder dan bakspray want daar zit vaak een hoop chemie in.

 

bakvorm creme

 

 

Benodigdheden voor je bakvorm creme

150 g kokosolie (ontgeurd, dus zonder kokosgeur)

180 g neutrale plantaardige olie zoals zonnebloem olie of koolzaad olie

150 g meel

 

Bereidingswijze

Doe de kokosolie, plantaardige olie en het meel in de mengbeker en meng 1,5 min op stand 6.

Je bakvorm creme is nu vloeibaar en je kunt het meteen in een schone pot gieten. Ik heb een mason jar van 500 ml. genomen maar je kunt het ook over 2 kleinere potjes verdelen of een andere pot van 500 ml. nemen.

Zet het nu meteen in de koelkast zodat het wat harder kan worden en alles goed gemengd blijft.

De bakvorm creme is heel lang houdbaar  (net zolang als de houdbaarheid van de ingrediënten die je gebruikt. )

 

Gebruik

Neem voordat je begint met bakken een lepeltje bakvorm creme uit de pot en doe dit in de bakvorm of op het bakblik.

Maak je recept en intussen is je bakcreme zo zacht geworden dat je het met een kwastje makkelijk kunt verdelen over het bakblik.

Deze bakvorm creme is ook ideaal om bijv. een kom of schaal mee in te vetten waarin je brooddeeg wilt laten rijzen of om je werkblad mee in te vetten voordat je een deeg gaat kneden. Geen plakkend deeg meer aan je werkblad.

 

Heb jij de bakvorm creme gemaakt? Laat me dan hieronder je ervaringen weten. Ik ben echt benieuwd.

 

 

 

 

Chantal

Door

Chantal

op 21 June 2018

bedankt om dit te delen. super makkelijk

Reactie plaatsen