Bouillonpasta, zonder conserveringsmiddelen

Deze bouillonpasta is heel makkelijk om te maken en ook nog eens gezond. Ideaal om je soepen, sauzen en gerechten snel op smaak te brengen. En natuurlijk zonder rare toevoegingen zoals gistextract, smaakversterkers of conserveringsmiddelen.

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat lichamelijke klachten veroorzaakt kunnen worden door intolerantie voor bepaalde voedselbestanddelen, onder andere de smaakversterker MSG. En ook gistextract staat in een negatief daglicht. Veel kant en klare bouillonblokjes en bouillonpasta’s bevatten echter naast zeer hoge hoeveelheden normaal keukenzout ook vaak smaakversterkers en gistextract. Het is dus veel beter om zelf je bouillonpasta te maken. Gelukkig gaat dat met de Thermomix heel snel en je kunt het ook nog eens zonder problemen lang bewaren dus handig om altijd in huis te hebben.

bouillonpasta

Benodigdheden  voor je bouillonpasta

500 g soepgroente

2 teentjes knoflook

5 zongedroogde tomaatjes in olie

15 gram gedroogde oregano

15 gram gedroogde basilicum

150 g zout

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in de mengbeker en maal alles heel fijn in 15 sec. op stand 10. Schuif alles naar beneden en kook de massa dan 12 minuten, 100 graden op stand 1.

Zet gesteriliseerde glazen potjes klaar (dit kan je doen door schone glazen potjes in de koude oven te zetten, de oven dan op 120 graden te zetten en de potjes 20 minuten in de oven te laten staan). De deksels kook je ondertussen even uit in een pannetje met kokend water en een scheut azijn.

Het beste gebruik je meerdere kleine glazen potjes, dan blijft de bouillonpasta lang houdbaar.

Doe nu de hete bouillonpasta in de voorverwarmde, gesteriliseerde glazen potjes en sluit meteen af met de deksels. Af laten koelen en dan zijn de potjes luchtdicht afgesloten en kan je ze meerdere maanden in de kast bewaren. Het geopende potje kan je dan in de koelkast bewaren.

Ik gebruik de bouillonpasta om soepen, sauzen en gerechten snel op smaak te brengen en ik doe altijd een ruime theelepel bouillonpasta in het kookwater van de rijst, dat geeft de rijst een heerlijke smaak.

Ook lekker in de one pot ratatouille pasta.

Stefaan
Door

Stefaan

op 15 Jan 2020

Wat bedoel je precies met 500gr soepgroente. Kan je iets meer detail geven? Alvast bedankt voor de info Stefaan

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie