Brandnetelzalf, werkt verlichtend bij jeuk en huidirritaties

Brandnetelzalf, werkt verlichtend bij jeuk en huidirritaties

Brandnetelzalf werkt verlichtend bij jeuk en irritatie van bijvoorbeeld insectenbeten, kwallenbeten of van brandnetels!

Dit recept komt van mijn website Aromalifestyle en ik maak de zalf tegenwoordig in de Thermomix dus ik wil het recept vandaag met je delen.

In deze brandnetel zalf wordt een extract van gedroogde brandnetel verwerkt dat een verzachtende en zuiverende invloed heeft op de huid.

Deze zalf is een goed eerste hulpmiddel bij huidirritaties, verbranding door de zon, wespen- en muggensteken, kwallenbeten en ja …. ook irritatie en rode huid van prikkende brandnetels kan je goed behandelen met deze brandnetelzalf. Eigenlijk mag het niet ontbreken in je EHBO-kit!

Je gebuikt voor dit recept gedroogde brandnetel, verse brandnetel bevat te veel vocht waardoor je zalf sneller kan bederven. Je kunt brandnetel natuurlijk makkelijk zelf plukken (het beste neem je dan de toppen met de jonge bladeren) en dan een paar dagen uitgespreid op een paar vellen keukenpapier laten drogen.

Of je kunt ook gedroogde brandnetel in de Aromalifestyle shop bestellen.

 

brandnetelzalf

 

Benodigdheden voor je brandnetelzalf

* In het originele recept gebruik ik bijenwas maar in de Thermomix vind ik dat niet zo fijn omdat je bijenwas heel lastig uit de mengbeker krijgt. Daarom neem ik liever cosmetische koolzaadwas als vervanging. Dit heeft een lager smeltpunt en krijg je met wat heet water en sop makkelijk uit de mengbeker.

Bereiding

De brandnetel in kleine stukjes knippen en samen met de olijfolie in de mengbeker doen. Verwarm het mengsel nu 1 uur op 60 graden, roerstand, linksdraaiend. Hierdoor kunnen de werkstoffen van de brandnetel in de olie trekken en krijg je brandnetel olie.

Dan de olie door een zeef gieten en de brandnetels nog even goed uitdrukken.  De olie giet je daarna weer in de mengbeker en dan voeg je de koolzaadwas (of bijenwas) en de lanoline toe. Verwarm het geheel nu 3 minuten op stand 2, 70 graden totdat de was en lanoline gesmolten zijn.

Laat de creme nu 15 minuten staan in de mengbeker en voeg dan de lavendel etherische olie toe. Nogmaals 2 minuten goed mengen op stand 3.

Daarna giet je de zalf in een leeg, droog en schoon potje.

Het beste kan je het potje van te voren even desinfecteren door het te vullen met kokend water, 5 minuten laten staan  en daarna omgekeerd op een stukje keukenpapier te laten drogen.

De zalf laten afkoelen, dan de deksel erop doen en koel bewaren (bijv. in de koelkast) .

Deze hoeveelheid levert ongeveer 50-60 ml. brandnetel zalf op. (Het past precies in een 60 ml. bruinglas potje)

Als je meer wilt maken kan je de hoeveelheid natuurlijk verdubbelen.

De zalf is ongeveer 6 maanden houdbaar.

Als je gestoken bent of gebeten door bijv. een kwal dan de jeukende plek dun insmeren met een laagje brandnetelzalf. Werkt bij allerlei soorten van huidirritatie, ook als je door een brandnetel geprikt bent :-)

 

Gedroogde brandnetel, olijfolie, cosmetische koolzaadwas of bijenwas en lanoline (wolvet) en 60 ml. bruinglas potjes vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie