Homemade Maggi, natuurlijke smaakversterker voor soep

Homemade Maggi, natuurlijke smaakversterker voor soep

Deze homemade Maggi is veel gezonder maar toch erg lekker. Leuk om zelf te maken.

Maggi, we kennen allemaal wel het bekende bruine flesje met de bijzondere vorm en het geel-rode etiket.

In vele huishoudens wordt het nog gebruikt als smaakmaker in de soep, maar ook in marinades, sauzen etc.

Maggi is zeer sterk geconcentreerd maar heeft eigenlijk niets natuurlijks meer en ook weinig meer te maken met de maggiplant (ook bekend als Lavas) . Als je op het etiket van een flesje Maggi kijkt dan zie je maar 5  ingrediënten, maar dat zijn juist de ingrediënten die echt niet gezond voor je zijn.  Kort gezegd bevat de huidige Maggi uit de winkel voornamelijk water,  kunstmatige smaakstoffen en versterkers, suiker en zout.

Tijd dus om zelf aan de slag te gaan om een Maggi vervanger te maken. En gelukkig gaat dat met de Thermomix heel makkelijk en snel. En deze homemade Maggi bevat duidelijk veel meer van de originele maggiplant dan de Maggi uit de winkel.

Toegegeven, de smaak is niet zo sterk als die van de originele Maggi. Maar daardoor is deze homemade Maggi juist een fijne aanvulling op je eten omdat het de smaak versterkt maar niet overheerst.

 

homemade maggi

 

 

Benodigdheden voor je homemade Maggi

  • 150 gram verse maggiplant (lavas) blad en stengels
  • 500 gram water
  • 20 gram zout
  • 1 theelepel (ruwe riet)suiker
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 theelepel johannesbroodpit meel of guarpit meel (om de Maggi wat dikker te maken)
  • 2 lege flesjes van 250 ml.

 

Bereidingswijze

Knip de Maggiplant in grove stukken en doe deze in de mengbeker, nu 5 seconden op stand 6 fijnmalen. Even met de spatel naar beneden schuiven en 500 gram water en 20 gram zout toevoegen.

Dan 20 minuten op 100 graden stand 1 laten koken.

Vervolgens de vloeistof filteren door een koffiefilter of fijne doek. De mengbeker schoonmaken en de opgevangen gefilterde vloeistof weer in de mengbeker doen. Nu suiker, sojasaus en johannesbrood- of guarpitmeel toevoegen en nog 1 minuut op stand 4 mengen.

Nog heet in de gereinigde steriele flesjes gieten en meteen afsluiten. Nu af laten koelen en daarna in de koelkast bewaren.

Lies
Door

Lies

op 01 Oct 2017

Dit ga ik zeker een keer maken. Ik wil dat 'bruine flesje' niet meer in m'n kastje hebben:-)

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Oct 2017

Leuk, het is echt de moeite waard. Wij hebben het 'bruine flesje' ook verbannen uit de keuken :-)

Janneke de Vries
Door

Janneke de Vries

op 21 Apr 2018

Hoe lang is dit ongeveer houdbaar?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 May 2018

Als het flesje afgesloten is kan je het tot 2 maanden bewaren. Een open flesje binnen 2 weken opmaken.

Pieter
Door

Pieter

op 19 May 2018

je kunt dit dus ook wecken blijft het langer goed toch???

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie