Deze heerlijke Thermomix tomaten kruidensaus is een perfecte basissaus voor vele gerechten. Smaakt heerlijk bij volkoren of speltpasta, als basissaus op je zelfgemaakt pizza, lasagnesaus etc. etc. Er zijn veel tomatensaus recepten maar dit is wel mijn favoriete saus om op voorraad te hebben. Ideaal voor een snelle en gezonde maaltijd met spaghetti of macaraoni als je geen tijd hebt om uitgebreid te koken.
Deze italiaanse tomaten kruidensaus maak ik nu al een aantal jaren elke zomer als de tomaten goedkoop zijn en veel smaak hebben. En dit jaar voor het eerst in de Thermomix en dat is mij heel goed bevallen.
Mocht je geen Thermomix bezitten dan vind je hier het normale recept voor de italiaanse tomaten saus.
Het spreekt eigenlijk voor zich maar hoe meer smaak je tomaten hebben hoe lekkerder de italiaanse tomaten kruidensaus van smaak is. Biologische tomaten, roma tomaten of natuurlijk tomaten uit eigen tuin zijn zeer geschikt voor een lekkere smakelijke saus.
Het is heel makkelijk om deze saus in een grotere hoeveelheid te maken en dan in te vriezen of te wecken. Zo heb je altijd een gezonde saus bij de hand voor een snelle, lekkere en gezonde maaltijd.
Wat heb je nodig voor de Thermomix tomaten kruidensaus
- 2 kilo verse, gewassen tomaten in stukken gesneden.
- 2o gram olijfolie
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 160 ml. rode wijn
- 80 ml. rode wijn azijn
- 150 ml. tomatenpuree
- 3 takjes verse oregano ( of 1 theelepel gedroogde oregano)
- 5 takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
- 20 gram verse basilicum (of 1 eetlepel gedroogde basilicum)
- 20 gram verse peterselie (of 1 eetlepel gedroogde peterselie)
- ½ theelepel ruwe rietsuiker, oerzoet of kokosbloemsuiker
- 2 theelepels zeezout
- ½ theelepel zwarte peper
Bereiding:
Doe de verse kruiden in de mengbeker (als je gedroogde kruiden gebruikt kun je deze stap overslaan)
4 sec. op stand 8. Kijk of de kruiden fijn genoeg zijn, anders met de spatel naar beneden schuiven en nogmaals 4 sec. op stand 8. Doe de kruiden in een apart schaaltje en spoel de mengbeker even om.
Doe de knoflook in de mengbeker, 3 sec. op stand 7
Met de spatel naar beneden schuiven
1 theelepel paprikapoeder toevoegen
20 gram olijfolie toevoegen
1 minuut op 100 graden stand 1
Voeg de in vieren gesneden tomaten toe, omdat de mengbeker behoorlijk vol zal zijn is het handig om eerst de helft van de tomaten toe te voegen en dan alle kruiden, suiker, zout, peper, de tomatenpuree, de wijn en rode wijnazijn. Dan meng je dit geheel eerst 5 sec. op stand 5 en voegt vervolgens de rest van de tomaten toe. Nu nogmaals 5 sec. op stand 5 (maatbeker even goed vasthouden want de mengbeker zit echt tot aan het maximum vol. Als je een hele fijne tomatensaus wilt zonder stukjes dan nogmaals 20 sec. op stand 7.
Nu 60 minuten op 98 graden, stand 2. En dan is de kruidensaus klaar.
Verdeel de thermomix tomaten kruidensaus in porties (hoe groot die zijn is natuurlijk afhankelijk van de samenstelling van je gezin) en vries in of weck in weckpotten voor 30 minuten op 90 graden. Ik heb ze verdeeld over 5 weckpotten van 450 ml. en geweckt. Zo heb ik altijd lekkere pastasaus op voorraad.
Natuurlijk kan je de saus ook meteen gebruiken.
Je kan de saus als basis gebruiken op een pizzabodem, als saus in de lasagne of gewoon als heerlijke pastasaus. Eventueel (vegetarisch) gehakt rul bakken en dan de saus toevoegen en even doorwarmen.
Eet smakelijk!
Tania
op 01 Feb 2019