Turkse roomyoghurt, vol en zacht van smaak

Misschien ken je wel de Turkse roomyoghurt, die heerlijke volle, romige yoghurt die bij bijna elke Turkse maaltijd op tafel staat. Niet van die dunne Nederlandse yoghurt maar echte dikke, volle yoghurt.

Vroeger kocht ik deze yoghurt altijd in de Turkse winkel. Sinds we hier vlakbij een boerderij hebben die verse, rauwe melk verkoopt maak ik mijn yoghurt zelf in de Thermomix.  Dan weet ik tenminste wat er in zit en dat ik yoghurt heb zonder ongewenste inhoudsstoffen zoals stabilisatoren e.d.

En doordat de yoghurt de tijd krijgt om te rijpen (wat in de fabriek meestal niet het geval is) vind ik de zelfgemaakte Turkse roomyoghurt ook veel beter van smaak. En als laatste voordeel is er dan nog de prijs. Voor 1 liter verse melk betaal ik 1 euro en 1 kilo yoghurt bij de Turkse supermarkt kost meer dan 2 euro. En…ik spaar ook nog veel plastic want mijn melk vul ik zelf af in glazen flessen bij de melktap op de boerderij.

Wil je ook een keer deze heerlijke yoghurt maken? Met de Thermomix is het snel gemaakt.

 

turkse roomyoghurt

 

Benodigdheden Turkse roomyoghurt

  • 1 liter volle melk
  • 40 gram melkpoeder
  • 120 gram yoghurt als startercultuur
  • optioneel nog 250 gram slagroom voor een extra romige yoghurt
  • een hooimadam of een fleece deken

 

Bereidingswijze

Als je verse, rauwe melk gebruikt dan verwarm je deze eerst 10 minuten op 90 graden stand 2 en laat deze dan afkoelen tot kamertemperatuur.

Gebruik je normale melk dan laat je deze uit de koelkast eerst even op kamertemperatuur komen.

Doe de melk in de mengbeker en voeg 40 gram melkpoeder toe (onder meer verkrijgbaar bij de AH, staat bij de lang houdbare melk). voeg dan 120 gram yoghurt toe die als startercultuur dient. Je kunt hiervoor bijv. een klein bekertje Bulgaarse of Griekse yoghurt gebruiken. Ik gebruik zelf 120 gram van de ‘oude’ yoghurt als startercultuur voor mijn nieuwe yoghurt. Dit doe ik 5 x en dan neem ik weer een keer een nieuw bekertje Griekse yoghurt als starter cultuur.

Optioneel kan je nog 250 gram ongezoete (slag) room toevoegen, in dat geval neem ik altijd 140 gram yoghurt als startercultuur. Op deze manier krijg je een nog romigere yoghurt die je in de Turkse winkels als süzme yoghurt vindt.

Vervolgens verwarm je het melk/yoghurt mengsel 5 minuten op 50 graden, stand 4.

Yoghurt in de hooimadam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Giet het geheel dan in een schone pan en zet deze in de hooimadam (dit is een soort moderne hooikist) of wikkel de pan goed in een dikke fleece deken zodat de yoghurt goed warm blijft en zich kan ontwikkelen.

Laat de yoghurt nu 8-10 uur rijpen, beweeg de pan niet in deze tijd. Als je de yoghurt langer laat rijpen wordt hij zuurder van smaak. Persoonlijk vind ik mijn yoghurt het lekkerst na 9 uur rijpen. Haal de pan dan uit de hooimadam of fleecedeken. Zet de pan in de koelkast en laat deze hier nog minstens 12 uur rusten,

Roer dan de yoghurt goed door (anders wordt je yoghurt slijmerig) en doe het in een glazen pot (of meerdere potjes) en de Turkse roomyoghurt is klaar voor gebruik.

 

 

 

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie