Zelfgemaakte vanillevla is zoveel lekkerder dan de vla die je in de winkel koopt en met de Thermomix ook nog eens snel gemaakt zonder extra toevoegingen. Maar let op, het is verslavend. Als je eenmaal zelfgemaakte vanillevla hebt gegeten dan wil je niets anders meer.
Vla is een typisch Nederlands product en bij iedereen bekend. Naast vanillevla zijn er tegenwoordig ook veel andere soorten vla in diverse smaken te verkrijgen, zoals vanille, chocolade, hopjes, vruchten (zoals framboos, banaan, perzik of appel-kaneel), chipolata en bitterkoekjes.
Naast de lekkere smaak van zelfgemaakte vla, is voor mij het andere zeer grote voordeel dat ik zelf kan beslissen welke ingrediënten er in gaan. Ik maak mijn vla van rauwe melk die ik haal bij een boerderij hier uit de buurt waar de koeien het hele jaar in de wei staan (ze kunnen zelf beslissen of ze liever in de stal zijn of in de wei) en de kalfjes na de geboorte bij de moeder mogen blijven. En mijn biologische eieren komen van een boerderij waar ook de mannelijke kuikens mogen blijven leven. Dat geeft mijn bakje vla toch net even een beter gevoel :-).
Benodigdheden voor je vanillevla
1 liter (rauwe) volle melk
60 gram suiker (bij voorkeur ruwe rietsuiker of oerzoet)
1 ei (bij voorkeur van een gelukkige kip)
1/2 theelepel (van een maatlepelset) vanillepasta
40 gram zetmeel (kan zowel maiszetmeel als aardappelzetmeel zijn)
mespuntje zout
Bereidingswijze:
Doe alle ingrediënten in de mengbeker en kook het geheel 10 minuten op 90 graden, stand 3.
De vla heet afvullen in een brandschone fles, dop erop doen en af laten koelen. Als de vla is afgekoeld in de koelkast bewaren. In de koelkast is de vla nog ongeveer 3 dagen houdbaar.
Deze vla is niet zo geel als de vla die je in de winkel kunt kopen maar dat komt omdat er geen kleurstoffen zijn toegevoegd.
Chocolade vla
Voor chocoladevla de vanille vervangen door 60 gram pure chocolade die je vooraf op stand 8 in 10 sec. fijn maalt.
Annelies
op 19 Oct 2017Paula
op 09 Mar 2018Monica-Can
op 03 May 2018