Vloeibaar vaatwasmiddel, diervriendelijk en milieuvriendelijk

Vloeibaar vaatwasmiddel, diervriendelijk en milieuvriendelijk

Dit vloeibaar vaatwasmiddel is diervriendelijk en milieuvriendelijk en je maakt het zelf in de Thermomix.

Wist je dan voor vele schoonmaakmiddelen en ook voor bijv. vaatwastabletten nog steeds dierproeven worden gedaan. Daarvan word ik echt zo verdrietig. Voor mij een extra reden om door te gaan met mijn eigen schoonmaakmiddelen maken en daaronder ook dit vloeibare vaatwasmiddel voor de vaatwasser.

Dit recept is niet van mij maar heb ik op een duitstalige website gevonden.

Als je een hele vuile vaat of aangedroogd vuil op je borden dan werkt dit vaatwasmiddel niet zo goed, dan kan je beter vaatwastablettten nemen (zelfgemaakt of gekocht van een ecologisch merk). Het is ook even uitproberen wat bij jou werkt want iedere vaatwasser werkt weer anders en wat bij mij goed werkt kan bij jouw vaatwasser weer heel anders zijn.

Het allerfijnste van dit vloeibaar vaatwasmiddel is dat je hele huis naar citroen ruikt als je het maakt en ook als je vaatwasser klaar is en je de vaatwasser open doet. Echt heerlijk fris.

Een ander voordeel is dat je dit vloeibaar vaatwasmiddel ook heel goed kunt gebruiken om de mengbeker van de Thermomix milieuvriendelijk te reinigen. (alleen daarvoor is het al de moeite waard om dit recept te maken)

 

vloeibaar vaatwasmiddel

 

 

Benodigdheden voor je vloeibaar vaatwasmiddel

  • 3 grote citroenen
  • natuurazijn
  • grof (zee) zout
  • water

 

Bereidingswijze

Maak de citroenen goed schoon en snijd ze in grove stukken (je gebruikt de hele citroen, inclusief schil). Ik heb zelf wel zoveel mogelijk de pitjes eruit gehaald.

Doe de citroenen in de mengbeker en maal ze 20 seconden op stand 10 fijn.

Voeg nu 1 TM maatbeker natuurazijn toe, 2 TM maatbekers grof zout en 3 TM maatbekers water (allemaal tot de rand toe gevuld).

Nu 7 minuten op 100 graden stand 4 verwarmen.

Giet het vaatwasmiddel in een glazen fles, af laten koelen en klaar.

 

Gebruik

Vul je vakje voor het vaatwaspoeder compleet met het vloeibare vaatwasmiddel en kies het gewenste programma. Ik gebruik zelf bij dit vaatwasmiddel wel ecologisch vaatwaszout en azijn als glansspoelmiddel.

Het kan zijn dat na een paar keer gebruik er een grauwsluier over je glazen en servies komt. Dan tussendoor even met een normale (ecologische) vaatwastablet wassen en de grauwsluier is weer verdwenen.

Om de Thermomix mengbeker te reinigen met het vaatwasmiddel doe je een flinke scheut vloeibaar vaatwasmiddel in de mengbeker, tot iets over de helft aanvullen met heet water en dan 10 seconden op stand 8 laten draaien.

Uitspoelen en je mengbeker is weer stralend schoon. (handig voor de snelle schoonmaak tussendoor).

 

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie