Zonnebrand olie, natuurlijke bescherming zelf gemaakt.

Zonnebrand olie, natuurlijke bescherming zelf gemaakt.

Hier vind je een makkelijk zonnebrand olie recept met de bescherming en lekkere geur van kokos en etherische olie! Het recept komt van mijn Aromalifestyle blog.

Het is absoluut mijn favoriete recept en omdat mijn voorraad op was heb ik het recept dit keer in de Thermomix gemaakt. Vandaag deel ik het recept met je.

De zon is gezond voor ons, het helpt ons lichaam vitamine D aan te maken en zorgt ervoor dat we een beter humeur krijgen.

Maar teveel zon is schadelijk voor onze huid dus een goede zonbescherming is belangrijk, zeker als je langere tijd in de zon doorbrengt.

Er is veel te lezen tegenwoordig over de eventuele gevaren van gangbare zonnebrandmiddelen die in de handel te koop zijn. Ze zouden kankerverwekkend kunnen zijn en niet erg gezond.

Ik wil hier geen oordeel vellen maar er is genoeg informatie te vinden op het internet over de voor- en nadelen van zonnebrand creme.

Met de Thermomix kan je heel makkelijk een heerlijke natuurlijke zonnebrand olie samenstellen.

Een zonnebrand olie met heerlijke kokosgeur die je huid niet alleen beschermt maar ook gelijk een licht kleurtje geeft en prachtig laat glanzen in de zon.

zonnebrand olie

Benodigdheden zonnebrand olie

120  gram kokosolie nativ (als je niet van kokosgeur houdt kan je ook ontgeurde kokosolie gebruiken)

80 gram macadamianootolie (je kunt eventueel ook een andere plantaardige olie gebruiken zoals bijv. tarwekiemolie, avocadolie of sesamolie)

40 druppels duindoornolie (geeft de olie en je huid een licht kleurtje)

20 druppels frambozenpit olie

20 druppels wortelzaad etherische olie (optioneel, als je geen wortelzaad etherische olie wilt gebruiken kan je ook 40 druppels frambozenpit olie gebruiken)

20 gram titanium dioxide

20 druppels vitamine E

Optioneel kan je nog een 1/2 theelepeltje brons micapoeder toevoegen, hierdoor krijgt je huid een prachtige glans in de zon en heb je zeker geen witte waas.

Bereidingswijze

Doe de kokosolie in de mengbeker en laat dit in 2 minuten op 45 graden, stand 2 smelten. Voeg dan alle overige ingrediënten toe en meng het geheel 3 minuten op stand 4 goed door.

Dan in een lege lotionfles gieten (bijv. een lege shampoofles of douchegelfles, deze kan je indien gewenst ook bestellen in de Aromalifestyle shop).

Dit is genoeg voor ongeveer 200 ml. zonnebrand olie.  Als de fles een tijdje staat zal je zien dat de titanium dioxide weer naar beneden zakt in de olie dus voor gebruik altijd even goed schudden.

Als de fles heel koud staat dan kan de olie wat dikker worden doordat de kokosolie stolt als het kouder is, dan de fles even in een pannetje met warm water zetten of in de zon laten staan. Als je echter op vakantie gaat naar een warm land of de fles meeneemt naar het strand zal je daar geen last van hebben.

Regelmatig ruim aanbrengen en denk eraan dat deze crème geen vrijbrief is om urenlang in de zon te blijven zonder te verbranden. De zonnebrandolie heeft een SPF tussen de 10 en 15. De exacte SPF is moeilijk te bepalen zonder laboratorium omdat het hier om natuurproducten gaat maar dit is een goede indicatie van de bescherming. Ik denk dat natuurlijke bescherming altijd beter is dan de chemische zonnefilters van de bekende merken.

Blijf in ieder geval uit de zon tussen 12 en 15 uur en zoek altijd tijdig de schaduw op. Als je huid wat meer kleur heeft kun je steeds wat langer in de zon blijven.

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie