Gekonfijte sinaasappelschilletjes met chocolade, een echte zoete zonde.

Gekonfijte sinaasappelschilletjes met chocolade, een echte zoete zonde.

Gekonfijte sinaasappelschilletjes, handgemaakt van de banketbakker. Die zijn echt zo lekker, maar ook heel erg duur en je ziet ze niet zo vaak. Dus toen ik dit recept vond op de website van Ingrid (een hele leuke site overigens) heb ik besloten om ze zelf te gaan maken en wel in de Thermomix. Ik heb het recept een beetje aangepast voor de Thermomix maar het resultaat mag er zijn.

Heerlijke zachte, zoete sinaasappelschilletjes met pure chocolade die smelten in je mond. Echt verslavend, maar wel oppassen want er zit heel veel suiker in dit recept dus het is echt een zoete zonde waar je af en toe van kunt genieten. Gelukkig zijn de gekonfijte sinaasappelschilletjes lang houdbaar.

Trouwens, deze sinaasappelschilletjes zijn echt niet te vergelijken met de gekonfijte sinaasappelschil in chocolade die je in de supermarkt kopen kan. Wees gewaarschuwd, als je deze eenmaal geproefd hebt dan wil je nooit meer de sinaasappelschillen uit de supermarkt.

Wat heb je nodig voor de gekonfijte sinaasappelschilletjes

4 grote of 6 normale handsinaasappels (bij voorkeur biologisch)

500 gram suiker voor de siroop

500 gram water voor de siroop

300 gram suiker om de schilletjes in te wentelen

200 gram pure chocolade

gekonfijte sinaasappelschilletjes

Bereidingswijze

Was de sinaasappels goed af. Pers de sinaasappels (en drink het sap lekker op) en verwijder het vruchtvlees met een scherp mesje van de schil. Probeer zoveel mogelijk wit van de schil te verwijderen.

Snijd de schillen nu in dunne reepjes en doe ze in de mengbeker. Voeg dan 1200 gram water toe, 12 minuten, 100 graden op de stand 0,5  , linksdraaiend.

Het water afgieten en nogmaals 1 liter water toevoegen en weer 12 minuten, 100 graden op stand 0,5, linksdraaiend.

Water weer afgieten (hierdoor verdwijnt de bittere smaak van de schil.)

Doe de sinaasappelschilletjes nu in een vergiet (of gebruik de Varoma als vergiet) en laat ze even staan.

500 gram suiker en 500 gram water in de mengbeker doen. 15 minuten, 100 graden stand 2, tot siroop koken.

Voeg dan de sinaasappelschilletjes toe en laat ze nu 2 uur konfijten in de siroop op 95 graden, roerstand (sudderstand), linksom draaien. Omdat de tijdklok tot 99 minuten gaat heb ik de thermomix eerst 60 minuten laten lopen en daarna nog een keer 60 minuten op 95 graden.

In de tussentijd kan je dus rustig iets anders gaan doen 😉

Na 2 uur konfijten zijn de schilletjes glazig en zacht. Giet ze nu af door een vergiet (of neem de varoma als vergiet) en vang de siroop op. Dit is een heerlijke sinaasappelsiroop geworden die je prima kunt gebruiken voor limonade of om mee te bakken en koken.

Spreid de sinaasappelschilletjes uit op bakpapier en wentel ze achter elkaar door de suiker.

Maak de mengbeker schoon en voeg de chocolade toe. Verklein de chocolade in 10 seconden op stand 5 en laat het dan smelten, 5 minuten, 50 graden, roerstand (sudderstand).

Doop de sinaasappelschilletjes voor de helft in de gesmolten chocolade en laat ze nu drogen op het bakpapier. Dit kan wel 24 uur duren voor ze helemaal droog zijn. Dus even geduld hebben.

Je kunt ook een aantal sinaasappelschilletjes niet in de chocolade dopen maar  in stukjes snijden en deze gebruiken om mee te bakken. Bijvoorbeeld door krentenbrood of in muffins of sinaasappelcake. (veel lekkerder als de sukade die je in de winkel kunt kopen, dat is echt niet te vergelijken)

Bewaar je gekonfijte sinaasappelschillen in een goed afgesloten glazen pot en geniet van de heerlijke traktatie.

Ook leuk als cadeautje.

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie