Krentenbrood, oma's recept uit de Thermomix

Krentenbrood, oma's recept uit de Thermomix

Er gaat toch niets boven een zelfgebakken krentenbrood.

Dit is een recept uit mijn jeugd. Mijn oma kon heerlijk krentenbrood bakken en enige tijd geleden kwamen we tijdens het opruimen een schriftje tegen met onder meer het recept van dit krentenbrood erin. Natuurlijk ben ik er mee aan de slag gegaan en heb ik het recept aangepast aan de Thermomix. En het is prima gelukt, dus wordt dit krentenbrood weer regelmatig gebakken.

Er is namelijk niets fijner om thuis te komen in een huis waar de geur van vers gebakken brood je tegemoet komt!

krentenbrood

Benodigdheden voor je krentenbrood

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gist of 1 blokje (40 gr) verse gist
  • 50 gram suiker
  • 350 gram rozijnen/krenten
  • 350 gram melk
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 25 gram gesmolten boter

Bereiding

Rozijnen/krenten goed wassen en minstens een uur laten wellen, goed laten drogen ( dit kan je ook een een dag van tevoren al doen, alhoewel ik dat zelf meestal vergeet en dan voor ik aan het deeg begin eerst de rozijnen/krenten in het water zet).

Gist, suiker en melk in de mengbeker doen, 2,5 minuut op 37 graden stand 1 verwarmen.

Bloem, ei, gesmolten boter en zout toevoegen. Het zout als laatste toevoegen en bovenop de bloem strooien zodat deze niet in aanraking komt met het gist mengsel.

3 minuten op deegstand laten kneden. Het deeg overdoen in een ruime kom, afdekken met een vochtige theedoek en bijv. een bijenwasdoek (indien je die niet hebt kan je ook een plastic zak of folie nemen). 1,5 uur laten rijzen op een warme plek.

Zelf zet ik de kom met het deeg in een hooimadam  (een soort moderne hooikist) met daarin een warmtekussentje wat ik even lauwwarm heb gemaakt in de magnetron.

Dan de rozijnen/krenten erdoor roeren en het deeg overdoen in een groot bakblik. Dan nog eens 30 minuten laten rijzen onder doek en zak.  Ondertussen de oven voor verwarmen op 180 graden. Brood in ong. 45 minuten gaar bakken (kan ook iets langer of korter zijn dat hangt af van je oven).

TIP: vervang eens een deel van de rozijnen/krenten door stukjes gedroogde abrikozen en/of verse noten. Ik vervang ook regelmatig een deel van de krenten/rozijnen door stukjes gekonfijte sinaasappelschil. Het recept is ook heel lekker  met volkorenmeel.

Lekker met zelfgemaakte roomboter!

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie