Gevulde Turkse broodjes (puf puf poğaça), zacht en luchtig

Gevulde Turkse broodjes (puf puf poğaça), zacht en luchtig

Dit recept van puf puf poğaça (zachte luchtige gevulde Turkse broodjes) komt van mijn favoriete Turkse recepten website. Ik heb het recept aangepast voor de Thermomix.

Voordeel van deze broodjes is dat ze niet hoeven te rijzen, dus je spaart veel tijd en ze worden heerlijk zacht en luchtig.  Een makkelijk recept. Snel te maken en met als uitkomst superzachte gevulde broodjes. Die ook na het afkoelen, invriezen en opwarmen heerlijk zacht blijven. Echt een aanrader!

Je maakt de broodjes met verse gist en je gebruikt 1 heel blokje gist op 500 gram bloem. Dat is de reden waarom ze zonder rijzen zo heerlijk zacht en luchtig worden.

Je kunt de broodjes vullen met verschillende soorten vulling dat kan hartig of zoet zijn. Ik heb de helft gevuld met Turkse witte kaas met peterselie en de andere helft met een zoete tahin vulling (sesam pasta mengsel).

gevulde turkse broodjes

Benodigdheden (voor 24 stuks gevulde Turkse broodjes)

500 gram bloem
1 blokje (van 42 gram) verse gist
240 gram melk
105 gram zonnebloemolie
2 eiwitten van M eieren(het eigeel gebruik je voor het bestrijken)
10 gram suiker
10 gram zout
gewenste vulling (zie onder)
om te bestrijken: de 2 eigelen en sesam- en/of nigellazaad

 

Bereidingswijze

Doe de melk, het blokje gist en de suiker in de mengbeker. Verwarm 5 minuten op 37 graden, stand 2.

Ondertussen kan je de vulling voorbereiden. Ik heb voor de kaas peterselie vulling 100 gram Turkse witte kaas met vork fijngemaakt en met een handje fijngesneden verse peterselie gemengd. Je kunt eventueel ook je zelfgemaakte kruidenkaas nemen,

De zoete vulling bestaat uit 100 gram tahin (sesampasta) met 2 eetlepels suiker en een handje fijngehakte amandelen. (je kunt ook hazelnoten nemen of pecannoten). Roer dit door elkaar en je zoete vulling is klaar.

Als de gist opgelost is in de melk dan voeg je zonnebloemolie, het eiwit, bloem en als laatste het zout toe  in de mengbeker. Kneed dit nu op deegstand in 2 minuten tot een soepel deeg. Het deeg is heel zacht en luchtig.

Strooi een beetje bloem op je werkblad en stort het deeg op je werkblad. Kneed nog even door tot een mooie bol.

Verdeel vervolgens het deeg in drie bollen. Rol een bol uit tot een ronde deegplak (of iets wat op een cirkel lijkt…) en snijd hem in acht punten. Leg wat van de vulling op de onderzijde en rol het op tot een croissantvorm. Duw het puntje een beetje in het deeg (of zorg dat het puntje aan de onderkant van je broodje zit)  zodat die tijdens het bakken niet gaat uitsteken. Leg de broodjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat (ik gebruik 2 bakplaten, 1 voor de hartige broodjes en 1 voor de zoete broodjes). Werk zo al het deeg af.

Roer, als de bakplaten vol zijn, de eigelen los en bestrijk de poğaça ermee. Strooi er sesam- en/of nigellazaad overheen (ik gebruikte voor de hartige broodjes nigella zaad en voor de zoete broodjes sesamzaad, dan kan ik makkelijk ziet wat de hartige en zoete broodjes zijn).

Bak de Turkse gevulde broodjes in de oven op 180 graden tot ze goudbruin zijn, dat duurt, afhankelijk van je over, ongeveer 25-30 minuten.

 

Bewaren

Deze puf puf poğaça (luchtige gevulde Turkse broodjes) zijn perfect om in te vriezen, zo handig om achter de hand te hebben! Heb je ze nodig, laat ze dan rustig in het zakje ontdooien en warm ze nog even op in de magnetron (in de oven worden ze hard). Eventueel kun je ze ook direct vanuit de diepvries in de magnetron laten ontdooien en opwarmen.

 

 

 

 

Reactie plaatsen