Houdbare mayonaise, zelf gemaakt en 2 weken houdbaar

Houdbare mayonaise, zelf gemaakt en 2 weken houdbaar

Deze houdbare mayonaise kan je makkelijk zelf maken met de Thermomix.

Mayonaise is heel simpel zelf te maken, En het is echt veel lekkerder dan de mayonaise uit de winkel. Het nadeel van zelfgemaakte mayonaise is echter dat je het heel snel moet opeten. En je gebruikt rauwe eieren, dat kan altijd een risico zijn.

Ik ben zelf begonnen met mayonaise maken omdat ik wil weten wat er in mijn eten zit en geen producten met allerlei toevoegingen wil eten.  En omdat ik biologische eieren gebruik van een boerderij waar ook de mannelijke kuikens mogen blijven leven en de kippen vrije uitloop hebben. Dat is voor mij erg belangrijk.

Het nadeel vond ik nog steeds het feit dat ik de mayonaise niet lang kon bewaren. Aangezien ik de enige hier in huis ben die mayonaise gebruikt (en ook nog niet in grote hoeveelheden) is dat best lastig.

Totdat ik een recept vond om langer houdbare mayonaise te maken met gepasteuriseerd ei. Hierdoor kan je mayonaise 2 weken bewaren i.p.v. 2 dagen dus dat is echt erg fijn. En de smaak van de mayonaise blijft heerlijk.

Ei pasteuriseren met de Thermomix is echt heel simpel doordat je de temperatuur zo goed kunt controleren.

 

houdbare mayonaise

 

Hier komt het recept:

Benodigdheden voor je houdbare mayonaise

1 ei

1 theelepel moster

10 g citroensap

 ¼ theelepel zout

een beetje peper

250 gram koolzaadolie of zonnebloemolie  (van te voren afmeten en klaarzetten)

evtl. 100 gram yoghurt

 

Bereidingswijze

Het ei in de mengbeker doen. Om het ei vervolgens te pasteuriseren moet je het 4 minuten verwarmen op 65 graden, stand 1.

Laat het ei dan in de mengbeker afkoelen. Het kan zijn dat het eiwit een beetje stolt maar dat is geen probleem.

Als het ei is afgekoeld even met de spatel over de bodem gaan om het ei eventueel van de bodem los te maken. Dan de mosterd, het citroensap, zout en peper toevoegen.

De Thermomix op stand 3,5 laten draaien en dan door de opening in een dunne straal bij het ei mengsel laten lopen. Het toevoegen van de olie heeft zeker 2-3 minuten nodig. Vooral in het begin moet je de olie heel langzaam toevoegen.

Als je alle olie hebt toegevoegd laat je het nog heel even draaien en dan is je mayonaise klaar.

Mocht je een vetarmere variant willen dan kan je nog 100 gram yoghurt toevoegen in 15 sec. op stand 3.

De houdbare mayonaise is een zeer schoon (het beste gesteriliseerd) glazen potje doen en in de koelkast bewaren.

De mayonaise is ongeveer 2 weken houdbaar.

 

Kris Deman
Door

Kris Deman

op 05 Aug 2018

Beste, heel mooi en goed wat je schrijft maar over de houdbaarheid klopt uw stelling niet ! Dat gepasteuriseerde eieren beter zouden zijn voor de houdbaarheid zou kunnen, daar heb ik geen ervaring mee! Ik heb wel 30 jaar ervaring in zelf mayonaise maken op verschillende manieren en met ontelbare verschillende recepten zelfs al mét toegevoegde yoghurt of verse kaas en zo bewaard in een koude koelkast en die bewaren wel degelijk maanden ! Dat verzeker ik u ! Ik verdeelde mijn mayonaise bij vrienden en kennissen die recepten goed vonden en die spraken ook over bewaren ! Is gebleken dat dit geen enkel probleem was en is ! Als ik u deze tip vrijblijvend mag geven.... pin u niet vast op die 2 weken ! In afgesloten recipiënt of pot of weet ik wat, niet iedereen met bestek in mond en daarna terug in de mayo dan bewaart die maanden !

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie