Likeur 43, lekker bij de koffie of in een cocktail

Likeur 43, lekker bij de koffie of in een cocktail

Deze likeur 43 is gebaseerd op de beroemde Spaanse likeur. En is heerlijk bij de koffie of over ijs of in een cocktail.

Al een tijdje staat het maken van likeur in de Thermomix op mijn lijstje. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n grote likeurdrinker maar het leek me zo leuk om te maken.

Het Spaanse origineel van deze likeur hebben wij wel altijd in huis (lekker om rozijntjes in te wellen voor bijv. appeltaart of een krentenbrood) maar ik drink het eigenlijk zelden puur omdat ik de afdronk vrij scherp en branderig vind. Toen ik dit recept vond en erbij stond dat de smaak ongeveer hetzelfde is maar de afdronk veel milder, wilde ik het natuurlijk meteen proberen. En het resultaat is een hele lekkere, milde likeur die qua smaak heel dicht bij het origineel komt.

Het origineel de ‘Licor 43’ bestaat uit 43 verschillende ingrediënten, dat zou voor deze likeur iets te ver gaan dus is het een geslaagde combinatie geworden van verschillende soorten drank en suiker/vanille siroop. Als je de benodigde drank voor deze likeur 43 niet in huis hebt is de eerste aanschaf wel wat duurder dan een originele fles, maar als je het vaker gaat maken dan bespaar je ook nog eens geld. Dus ook daarvoor zeker de moeite waard om het te maken. Je kunt ook eerst kleine flesjes drank aanschaffen.

likeur 43

Benodigdheden (voor ongeveer 1 liter likeur 43)

  • 500 ml. water
  • 250 gram ongeraffineerde rietsuiker
  • 1 vanillestokje, door de helft en open gesneden
  • 150 gram brandy (brandewijn)
  • 200 gram bruine rum
  • 25 gram sinaasappellikeur (bijv. Cointreaux)
  • 30 gram weingeist alcohol (hier verkrijgbaar of in de apotheek)
  • 2 flesjes van 500 ml. of 1 fles van 1 liter

Bereidingswijze

Verwarm de flessen voor door ze met heet water te vullen of zet ze in de koude oven en laat deze opwarmen tot 120 graden en dan 10 minuten in de warme oven laten staan zodat je flessen meteen gesteriliseerd zijn.

Doe ondertussen het water, de rietsuiker en het vanillestokje in de mengbeker. Laat nu inkoken: 20 minuten, varoma, stand 1. Zonder maatbeker.

Haal het vanillestokje uit de siroop en voeg dan de brandy, rum, sinaasappellikeur en weingeist toe. Nu nog 10 sec. op stand 3 mengen.

Het warme water uit de flessen gieten of de flessen uit de oven halen. Dan de likeur warm in de flessen gieten en meteen afsluiten. Dan af laten koelen.

Nu genieten, puur of met ijs. Als jij de likeur 43 ook hebt gemaakt dan ben ik benieuwd naar jouw ervaringen en ik zou het leuk vinden als je ze hieronder met ons deelt.

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie