Plantaardige botervervanger, gezond met echte botersmaak

Plantaardige botervervanger, gezond met echte botersmaak

Deze plantaardige botervervanger smaakt heerlijk en is zonder transvet of palmvet gemaakt. En het is leuk en zeer bevredigend om zelf je boter te maken. Deze botervervanger kan je prima in kleinere porties invriezen. Je maakt dus 1 keer een grotere hoeveelheid en hebt dan iedere keer verse plantaardige boter. En je kunt er ook makkelijk kruidenboter van maken.

Naast roomboter maar ik ook deze boter al langere tijd en sinds ik een Thermomix heb nu dus ook met de Thermomix. Het voordeel is dat dit nog sneller gaat en de plantaardige botervervanger eigenlijk altijd lukt. Het recept komt eigenlijk van mijn andere website Aromalifestyle. Ik heb het aangepast voor de Thermomix.

Je kunt de boter maken met sojamelk of met amandelmelk als je liever geen soja wilt gebruiken. Ik heb de boter met beide melksoorten geprobeerd en het resultaat is identiek en je proeft ook geen verschil.

 

plantaardige botervervanger

 

Recept voor je plantaardige botervervanger

  • 250 ml. sojamelk of amandelmelk
  • 2 tl. appelazijn
  • 4 afgestreken eetlepels soja lecithine granulaat of zonnebloem lecithine granulaat (bijvoorbeeld deze)
  • 1 mespuntje zeezout
  • 2 eetlepels koolzaadolie (dit geeft een echte botersmaak)  je kunt eventueel ook zonnebloemolie nemen.
  • 200 gram kokosolie (zonder kokossmaak)

 

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe de sojamelk, azijn en zout in een kommetje en mix met een vork. Laat 10 minuten staan zodat het wat dikker wordt en een beetje gaat schiften.

Doe de kokosolie in de mengbeker en laat 4 minuten op 40 graden, stand 1 smelten.  Voeg de koolzaad- of zonnebloemolie toe. 5 sec. stand 3 mengen.

Doe het melkmengsel en het sojalecithine granulaat bij het oliemengsel in de mengbeker. 30 seconden op stand 5 tot het een een dikke witte geëmulsifieerde massa is. Schraap tussendoor eventueel een keer met een rubberen spatel langs de zijkanten van de mengkom zodat alles gelijkmatig gemixt raakt. En dan nog 30 sec. op stand 5.

Schep/giet de dikke massa in een mooi bakje of een glazen weckpotje. Zet de vorm nu minstens een uur in de vriezer om op te stijven. Bewaar de boter dan in de koelkast zodat het goed smeerbaar is. In de koelkast is het ongeveer een maand goed. Je kunt ook een grotere hoeveelheid maken en dan invriezen. In de vriezer blijft de boter een jaar goed.

Breunig Nini
Door

Breunig Nini

op 15 Mar 2019

Kan de kokosolie vervangen worden Door rijstolie bvb?

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie