arrow_drop_up arrow_drop_down

Spelt haverbrood, zonder rijzen, snel klaar en lekker.

Dit spelt haverbrood is snel gemaakt want je hoeft het niet te laten rijzen. Ideaal dus als je ’s avonds bedenkt dat je de volgende ochtend nog een brood nodig hebt maar geen tijd meer hebt voor een ‘normaal’ broodrecept. Of gewoon omdat dit brood heel erg lekker smaakt. Ondanks dat het brood niet hoeft te rijzen is het toch een lekker luchtig brood met heel veel smaak. Zeker de moeite waard om een keer te proberen.

Dit brood is ook ideaal als je net begint met brood bakken want je kan eigenlijk niets fout doen.

 

spelt haverbrood

 

Benodigdheden voor je spelt haverbrood

1 blokje verse gist (verkrijgbaar bij de supermarkt of Turkse winkel, ligt in de koeling)

550 gram lauw water

440 gram speltbloem

160 gram roggemeel (volkoren)

2 theelepels zout

25 gram balsamico azijn

60 gram havervlokken ( + een beetje extra voor de broodvorm)

100 gram zonnebloempitten

Broodvorm van 30 cm (ik gebruik deze)

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven met boven- en onderwarmte voor op 220 graden.

Vet de broodvorm in (bijv. met de bakvorm creme) en strooi wat havervlokken op de bodem.

Doe de verse gist en het lauwwarme water in de mengbeker, verwarm 3 minuten, 37 graden, stand 1.

Voeg dan de speltbloem, het roggeneel, zout, balsamico azijn, havervlokken en zonnebloempitten toe. Kneed in 2 minuten op deegstand een deeg.

Giet het deeg in de vorm en strooi er wat havervlokken overheen. Druk de havervlokken licht aan met een vochtige hand.  Zet de vorm in de hete oven, bak het brood nu 30 minuten op 220 graden, zet dan de temperatuur op 200 graden en bak het brood dan nog verder voor 25-30 minuten. Als het brood te donker wordt kan je het afdekken met een stukje bakpapier.

Brood uit de vorm halen en op een rooster af laten koelen.

Het spelt haverbrood is gaar als het hol klinkt als je op de bodem klopt.

Laat het brood goed afkoelen voordat je het gaat snijden. Het beste laat het spelt haverbrood zich snijden als het 1 nachtje heeft gelegen (dek het brood dan af met een theedoek zodat het niet uitdroogt).

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen