Het deeg voor deze zondagsbroodjes maak je al de avond van tevoren. Dan hoef je op zondagochtend alleen nog maar te bakken.
Wat is er nou fijner dan op zondagochtend lekker ontbijten met verse warme broodjes. Maar niet iedereen heeft een warme bakker in de buurt die op zondag open is of je wilt lekker lang slapen en hebt geen zin om de deur uit te gaan.
Dan zijn deze zondagsbroodjes een echte uitkomst. Je maakt het deeg in de Thermomix op zaterdagavond (of middag) en laat het deeg rijzen in de koelkast. Op zondagochtend hoef je dan alleen nog maar de broodjes te vormen en ze af te bakken in de oven.
Wat heb je nodig voor de zondagsbroodjes
- 21 gram (een half blokje) verse gist*
- 320 gram water
- 1 theelepel suiker
- 500 gram bloem
- 1,5 theelepel zout
*verse gist kan je tegenwoordig gewoon kopen bij de supermarkt in blokjes van 42 gram (AH, Deka en Jumbo), vaak bij de Turkse winkels en ook bij natuurvoedingswinkels. Je vindt verse gist altijd in de koeling.
Bereidingswijze de avond van tevoren
Doe het gist, water en de theelepel suiker in de mengbeker, 3 minuten verwarmen op 37 graden stand 1.
Voeg dan eerst het meel en dan het zout toe. Nu 1 minuut kneden op deegstand.
Doe het deeg in een ruime kom, dek deze af met een deksel en laat het deeg nu de hele nacht in de koelkast rijzen.
De volgende ochtend:
Verwarm de oven voor op 220 graden, haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in 8 gelijke stukken.
Vorm hier 8 broodjes van en snijd ze met een scherp mesje aan de bovenkant een stukje in (ongeveer een halve centimeter diep). Bestuif ze met meel en leg ze op een bakblik.
Schuif het bakblik in de oven en zet onderin de oven een vuurvast schaaltje met heet water. Hierdoor krijgen de broodjes een lekkere knapperige korst.
Bak de broodjes voor ongeveer 25 minuten totdat ze goudbruin zijn (afhankelijk van je oven kan dit tussen de 20 en 30 minuten duren, hou dit dus vanaf 20 minuten even in de gaten).
Uit de oven halen, even een beetje af laten koelen en dan warm genieten. Heel erg lekker met je zelfgemaakte boter en cashew chocopasta.
Maureen
op 27 Dec 2018