arrow_drop_up arrow_drop_down

Boterkoek, lekker en makkelijk te maken met dit recept.

Afgelopen week heb ik een boterkoek vorm gekregen dus werd het tijd voor een boterkoek recept voor de thermomix.

Omdat ik geen kant en klaar recept kon vinden ben ik zelf gaan experimenteren met verschillende recepten en dit heerlijke boterkoek recept is eruit gekomen.

Boterkoek is volgens mij een typisch Nederlands gebak.  En dit is wat Wikipedia erover zegt:

Een boterkoek is in Nederland een platte ronde koek die traditioneel voor een groot deel is bereid met boter. De koek wordt meestal gemaakt in een boterkoekvorm met een doorsnede van 20-24 centimeter. De koek mag de naam boterkoek alleen dragen wanneer er echte roomboter wordt gebruikt.

Het is in ieder geval de moeite waard om dit recept eens uit te proberen. Het is niet moeilijk om te maken en het kan eigenlijk niet mislukken ;-)

 

boterkoek

 

Benodigdheden voor je boterkoek:

200 gram boter

200 gram suiker

220 gram bloem

citroenrasp van een halve citroen

1 ei opgeklopt

mespunt zout

25 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een boterkoekvorm of een springvorm van 23 of 24 cm doorsnee in met boter of bakvorm creme.

Doe de suiker in de maatbeker en maal fijn in 4 sec. op stand 10.

Voeg dan de koude in blokjes gesneden roomboter toe. Meng het geheel 10 sec. op stand 5.

Dan bloem, citroenrasp , 2/3 van het opgeklopte ei en het mespuntje zout toevoegen. Alles vermengen tot een deeg in 20 sec. op stand 5.

Vul de vorm met het deeg en strijk het geheel glad met de bolle kant van een natte lepel.

Strooi dan het amandelschaafsel over de boter koek  en meng het overige ei met een klein scheutje melk. Bestrijk de boterkoek met het ei-melk mengsel.

Zet de boterkoekvorm in de oven en bak in 25-30 minuten gaar.

In de vorm af laten koelen en dan genieten maar!

 

Reactie plaatsen