arrow_drop_up arrow_drop_down

Ontbijtkoek, lekker en makkelijk uit de Thermomix

Ik vond ontbijtkoek altijd heerlijk om ‘s ochtends bij de koffie te eten als tussendoortje. Totdat ik een paar jaar geleden ontdekte dat ontbijtkoek helemaal niet zo gezond is als de reclame ons doet geloven.

Ontbijtkoek bestaat voor een groot gedeelte uit zeer ongezonde suikers zoals het hele ongezonde glucose-fructosesiroop en dan ook nog eens een heleboel andere ingrediënten die je liever niet wilt eten.

Vanochtend had ik ineens ontzettende zin in ontbijtkoek en ik dacht ik ga eens op internet zoeken of ik alternatieve recepten kan vinden voor een gezondere variant van ontbijt koek.

En ik vond verschillende recepten die er lekker en goed uitzagen. Maar bij elk recept zat wel een ingrediënt wat ik niet in huis had.

Dus ik heb van verschillende recepten  een combinatie gemaakt met de ingrediënten die ik in huis had en het resultaat is erg lekker geworden. En ben ik gaan experimenteren met de Thermomix. De uitkomst is een hele lekkere ontbijtkoek die veel beter smaakt dan die uit de winkel.

Probeer het zelf maar! Het is helemaal niet moeilijk om te maken.

 

ontbijtkoek

 

Benodigdheden voor je ontbijtkoek

  • 400 gram volle melk (kan ook plantaardige melk zijn)
  • 250 gram roggemeel
  • 150 gram bloem
  • 200 gram ruwe rietsuiker
  • 40 gram ahornsiroop
  • 15 gram bakpoeder
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 100 gram rozijnen

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakevorm in, bijv. met bakvorm creme.

D0e de melk in de mengbeker en verwarm 5 minuten op 95 graden stand 2.

Voeg dan de ahornsioop toe, 10 sec. stand 5.

Voeg dan roggemeel, bloem, rietsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden en rozijnen toe.

Mengen 2 minuten op stand 5.

Doe het deeg in de cakevorm en dek af met een stuk bakpapier.

Bak de ontbijt koek nu afgedekt 70 minuten in de oven.

Laat afkoelen op een rooster.

De ontbijtkoek wordt het lekkerst (met zachte korst, zoals ontbijtkoek uit de winkel) als je deze na het afkoelen weer terugdoet in de cakevorm, afdekt met een theekdoek en dan een nacht zo laat staan.

De volgende dag heb je een heerlijke zachte ontbijt koek die gezonder en lekkerder is dan die uit de winkel. Lekker met zelfgemaakte roomboter.

 

Erik

Door

Erik

op 16 November 2017

Ziet er goed uit. Gaan we uitproberen! Dank voor het recept.

Marleen

Door

Marleen

op 20 November 2018

Ka het ook met volkorenmeel?

Rachel

Door

Rachel

op 24 March 2019

Hoe doe ik het bakpapier over het bakblik?. En hoe weet ik of die gaar is

Reactie plaatsen