Citroen cheesecake, heerlijk zomers en friszoet. Ook vegan

Citroen cheesecake, heerlijk zomers en friszoet. Ook vegan

Deze heerlijke friszoete citroen cheesecake brengt je gelijk in een zomerse stemming.

Van de grote zak citroenen die ik op vakantie meekreeg van mijn schoonzus heb ik inmiddels al citroensiroop gemaakt en limoncello. Maar er waren nog steeds citroenen over dus afgelopen weekend heb ik deze overheerlijke citroen cheesecake gebakken. En samen met ons bezoek op het terras in de zon genoten van dit recept. In de Thermomix is het weer zeer snel gemaakt.  Onze oven bleek echter kapot te zijn (wordt niet meer warm genoeg) dus ik heb mijn citroen cheesecake wat langer gebakken dit keer, maar normaal is de cheesecake in 35 minuten gebakken.

Een nieuwe oven is onderweg (een AEG met stoomfunctie voor extra lekker brood, dus binnenkort vind je hier ook nog meer brood recepten). Nu eerst het recept voor de citroen cheesecake.

 

citroen cheesecake

 

Bereidingswijze citroen cheesecake

Verwarm de over voor op 160 graden en vet een ronde vorm met de doorsnee van 28 cm in met boter / plantaardige boter of met de bakvorm creme.

Voor het deeg heb je het volgende nodig:

  • 250 gram bloem
  • 150 gram boter of margarine
  • 100 gram suiker
  • geraspte schil van 1 bio citroen

Doe alles in de mengbeker en vermeng 1 minuut op stand 5 tot een kruimeldeeg.

Het kruimeldeeg in de vorm scheppen, verdelen over de bodem, aandrukken en een opstaande rand maken.

Neem voor de vulling:

  • 80 gram boter of margarine

Laat deze smelten in de mengbeker, 5 minuten, 50 graden, stand 1

Voeg dan nog toe:

  • 150 gram kwark (of sojakwark voor de vegan versie)
  • 200 gram suiker
  • 50 gram maiszetmeel of aardappelzetmeel
  • 2 eieren (voor de vegan versie de eieren vervangen door 50 gram extra soja kwark)
  • sap en rasp van 2 bio citroenen.

Voeg dit toe aan de gesmolten boter en meng vervolgens 20 sec. op stand 5 tot een egale massa.

Verdeel de kwark massa over de bodem en zet het geheel nu voor 35 minuten in de oven totdat de bovenkant licht goudbruin is.

Af laten koelen op een rekje en dan dun met poedersuiker bestrooien.

 

Citroen cheesecake genieten met een lekkere kop koffie of thee en de voorjaarsstemming komt vanzelf!

Reactie plaatsen

Op zoek naar een ander recept?

Of maak een keuze voor een categorie